Новини

Езикова ваканция в Испания за Великден

Нека си поговорим за Pascua: Пълно ръководство за езикова ваканция в Испания по време на Великден

великден испания 5

Повече от 70% от испанците се определят като католици, което прави Pascua (Великден) най-широко празнувания празник в страната.

 

Почти всеки Spaniard (испанец) взема участие в празненствата под една или друга форма.

По време на Semana Santa (Страстната седмица) цялата страна се преобразява. Празненството се превръща в триумф на живота, привличайки стотици хиляди посетители всяка година, които идват, за да станат свидетели на магията от първа ръка.

За учащите испански е важно да разберат, че испанската култура е решаващ елемент в процеса на изучаване на езика. За да владеете езика, трябва да опознаете и разберете културата, която го ражда и обогатява.

Затова сме приготвили ръководство, което цели да ви запознае с всички културни и лингвистични подробности, свързани с една великденска езикова ваканция в Испания.

Пълно ръководство за езикова ваканция в Испания по време на Великден

Великден в Испания
великден испания 4

Страстната Седмица е най-големият и най-почитан религиозен празник в Испания

Тя започва на Domingo de Ramos (Клеветата неделя) и завършва на Lunes de Pascua (Велики понеделник). Самата Pascua (Великден) се пада седмицата след Domingo de Ramos (Клеветата неделя) и деня преди Lunes de Pascua (Велики понеделник).

В почти всяка част на страната празненствата започват сутринта на Domingo de Ramos, когато хората отиват на църква, носейки маслиново или палмово клонче, за да бъдат благословени от el sacerdote (свещеникът) в чест на деня, когато Исус влиза в Ерусалим с палмови листа, поставени на краката му от хората. Момчетата носят обикновено клонче, докато момичетата носят украсен с панделки и сладкиши клон.
великден испания 7

Уличните паради известни като Procesiones (процесии), обикновено започват на Клеветата неделя и често се провеждат всяка вечер по време на Страстната седмица, продължавайки до ранните часове на деня. В по-големите градове процесиите са доста мащабни и достигат до няколко километра.
великден испания 6

Участниците обикновено носят pasos, представляващи големи платформи, върху които се поставят скулптури на Дева Мария и Исус, украсени с цветя, свещи, злато, сребро и фини текстилни тъкани.
великден испания 1

Много от тези pasos са били собственост и са били съхранявани от cofradías (братствата) в продължение на стотици години.

Платформите се носят от хора, наричани costaleros (рицари). Поставят се върху раменете и шията, които са покрити с el costal (специален шал).
великден испания 10

Платформите са изключително тежки и трудни за носене, за това los costaleros репетират с месеци, за да придобият добър ритъм и бързина. Така наречените las saetas са специални Великденски песни, изпълнявани акапелно, без музика. Те съпровождат парада и огласяват испанските улици.
великден испания 9

На el Jueves Santo (Велики четвъртък) всички църковни камбани се връзват, за да не забият преди el Domingo de Resurrección (Великата неделя).
Великата неделя е ден на чествания и много радост, когато страната почита възкресението на Исус Христос.

Историята на Великден в Испания
Страстната седмица датира най-малко от 16-ти век, когато църквата иска да представи Седмицата на страданията на Христос по начин, по който средностатистическият човек ще разбере.
великден испания 12

Църквата решава, че най-подходящият начин това да се случи е чрез улични шествия. И все пак, Страстната седмица е била отбелязвана под друга форма векове по-рано. Един от най-старите обичаи по време на Страстната седмица в Испания се провежда в Саламанка, като най-ранното шествие датира от 1240 година.

Испанската кухня по време на Великден
По време на празника се консумират ястия от зеленчуци и риба без месо. Популярни ястия на Разпети петък са potaje de vigilia - яхния от спанак, нахут и треска, както и sopa de ajo - чеснова супа.
испанска яхниячеснова супа

Torrijas - хляб, напоен с мляко и яйце, пържен в зехтин и поднесен с мляко и мед, е традиционна храна, сервирана в цялата страна по време на Светата седмица. Друго традиционно великденско ястие е pestiño - пърленка, замесена от брашно, запържена в зехтин и поднесена с мед, захар и понякога сусам.
испанска кухня великден 1испанска кухня великден

Тортите са също популярни по време на Страстната седмица, като най-известната великденска торта е la mona de Pascua - украсена с шоколадови фигурки и цветни пера. По традиция, кръстниците поднасят тази торта на своите кръщелници като дар по време на Великата неделя.
испанска торта

Великденско облекло
Хората, участващи в ритуалните чествания, обикновено носят традиционно облекло capirotes - високи коносовидни шапки и специални колани. Шапките покриват лицата, за да не бъдат хората разпознати като грешници, тъй като шествието е символ на търсенето на умилостивение за греховете. Шапките се свалят по време на Великата неделя, символизирайки възкресението на Христос.
великден испания

Понякога шестващите вървят боси или с вериги около глезените, за да изпитат страданията на Исус Христос. Въпреки, че традиционното облекло наподобява това на Ку-клукс-клан, то по никакъв начин не се свързва с дейността на ККК.

Жените носят често черен дантелен воал, наречен mantilla. В други градове като Аликанте има дрес код за жените, участващи в парада, забранявайки носенето на червило, мини поли, тесни дрехи и блузи с голямо деколте.
великден испания 3

Великденските чествания в Испания
Въпреки че великденските шествия из Испания споделят подобни обичаи и традиции, всяка област подхожда по различен и уникален начин. Съществува съревнование между отделните братства за това кой ще организира най-голямото и най-сложно шествие. Това прави Испания колоритна и много интересна дестинация по време на Великден.
великден испания 2

През Великата неделя в Алмаден де ла Плата парцали и сламени кукли, представящи известни личности, украсяват улиците на града. В края на празника те биват разкъсани на парчета и хвърляни във въздуха. Подобен ритуал се провежда и в Кастилбанко де лос Арройос, където обаче куклите се изгарят вместо разкъсват. Куклите се наричат Юда и символизират ученика, който предава Христос.

Във Вергес, Каталония се провежда друг уникален по рода си ритуал, където се чества La dansa de la mort (танца на мъртвите). Ритуалът се изпълнява от двама възрастни и три деца, облечени като скелети, танцуващи под звуците на барабан.
танцът на мъртъвците

В Мурсия ритуалът, разказващ историята на la Última Cena (Тайната вечеря), се изпълнява с истинска храна на масата. След процесията мъжете, които носят платформата, символизираща Тайната вечеря, сядат на масата и вечерят по церемониален начин.
тайната вечеря

В Куенка, la Semana de Música Religiosa - седмичният фестивал на религиозната музика е един от най-старите музикални фестивали в Испания. Той се провежда под формата на концерти всеки ден от Страстната седмица в исторически сгради и катедрали.
седмица на религиозната музика

Севиля е може би най-посещаваният град от стотици хиляди туристи всяка година по време на Великден. Близо 70 братства вземат участие в празненствата, правейки Севиля един от градовете с най-пищни и впечатляващи шествия.
великден испания 13

Съвети за пътуване до Испания по време на Великден
Страстната седмица в Испания трябва да се види и преживее от първа ръка, за да бъде истински оценена. Ето и някои съвети за това как да се възползвате максимално от своята езикова ваканция в Испания по време на Великден.

Запазете езиковата си ваканция в Испания, колкото може по-рано
Поради големия интерес към испанската култура и обичаи често езиковите ваканции за този период биват бързо запълнени. Особено бързо достигат лимита си стандартните езикови курсове за възрастни и интензивните курсове по испански. Много хора резервират езиковата си ваканция година по-рано, за да са сигурни, че ще си осигурят място в най-добрите училища с предпочитания от тях езиков курс.
щастливи туристи

Две от училищата за езикови ваканции в Испания Proyecto Español и Accademia Contacto, с които работи езикова школа Акцент, предлагат настаняване за всеки вкус. Можете да изберете както настаняване в хотел или апартамент, така и в испанско семейство. Ако решите да отседнете в приемно семейство, не само ще спестите разходи, но и ще добиете повече културен опит.

Облечете се подходящо за случая
Ще ви направи впечатление, че по време на празниците хората са облечени официално. Възможно е да срещнете мъже със спортно-елегантни костюми и вратовръзки, дори и в най-горещите дни. За да се слеете с местните и уважите традициите им подобаващо, облечете се така, сякаш отивате на важен повод.
облекло великден испания

Оглеждайте се за джебчии
Тъй като улиците гъмжат от хора, трябва да бъдете една идея по-внимателни за джебчии и кражби. Испания е спокойна дестинация за посещение, но особено по време на подобни празници е необходимо да бъдете по-бдителни за личните си вещи.
джебчии

Не очаквайте всички туристически атракции да работят
Тъй като са празници, някои туристически атракции затварят вратите си в тази част от годината. Ако имате списък със забележителности, които искате да посетите непременно, направете проучване за празничното им работно време, за да не останете разочаровани. Може да пристигнете в Испания седмица преди или след празненствата, за да посетите местата с най-голямо значение за вашите интереси.
тъжни туристи

Планувайте посещение на няколко града по време на празниците
За да вземете максималното от вашата езикова ваканция, е добре да планувате маршрут, който позволява посещението на няколко града по време на Страстната седмица. Направете проучване и решете кои шествия не бихте желали да изпуснете в никакъв случай и ги добавете към списъка с дестинации за посещение.

Някои от градовете, в които Езикова школа Акцент предлага езикови ваканции, са Мадрид, Барселона, Аликанте, Валенсия и Гранада. След като изберете дестинация за своята езикова ваканция, може да пристъпите към плануване на маршрута, така че да посетите няколко града и оползотворите посещението си на сто процента.
карта испания

Бъдете отворени към всяка възможност за практикуване на езика
Празниците са чудесна възможност да приложите наученото по време на езиковата ваканция, когато хората са в празнично настроение и благоразположени към чужденците, избрали тяхната Испания, за да споделят и почетат празника.
туристи испания

Бъдете уважителни към този високо ценен от испанците празник, дори и да не споделяте религиозните убеждения. Aprendizaje feliz!

Контакти

Езикова школа АКЦЕНТ
ул. Георги Бенковски 21
София, 1000
Email: info@accentschool.net
Tel: +359 2 983 42 28
Mobile: +359 888 59 16 05
Webiste: www.acentschool.net

Езикова школа АКЦЕНТ е специализирана в чуждоезиково обучение по английски, немски, френски, испански и италиански език за всички възрасти, както и български език за чужденци. От създаването си през 2002 г. школата е разработила собствена високоефективна методика и стандарти за работа, гарантиращи качеството на езиковото обучение.