Полезно

Език в чужбина - как да изберем курс или лагер

Как да изберете езикова ваканция в чужбина

Знаете ли как да изберете подходяща лятна езикова ваканция в чужбина? За поощрение, награда или просто за повишаване на нивото на съответния език, а защо не и на принципа 3 в 1. Впрочем, емоционалният момент е мноооого важен!! Berlin1

Езиковото обучение в чужбина всъщност има няколко компонента:
1. Избор на училище
2. Избор на курс/лагер
3. Избор на настаняване
4. Избор на варианти за пътуване

Като това разбира се е късият списък. Сега ще ви разкажем накратко за основните моменти, на които трябва да обърнете внимание. 
За начало нещо, което не влиза в горния списък, но пък е от особена важност за крайния резултат. След като вече сте избрали целевия език, харесали сте страна, в която да изпратите малкия герой и сте се приготвили да му/й направите незабравим летен подарък - чудесен лагер в чужбина с много емоции, приятели, екскурзии, спорт ..... и обилно гарнирано с английски, немски, френски, италиански или испански език, трябва да вземете решение. Решение за това дали ще го/я изпратите сам/а, или с група съученици.
Това е важно решение. Важно, защото от него зависи дали цялата инвестиция ще се възвърне под формата на щастливо дете със силно усъвършенстван чужд език, или само като щастливо дете. Разликата идва от наличието на други деца, които да говорят на родния му език или от липсата им.
Стандартно, за да превключи мозъкът ни (пък и на децата) на вълна чужд език, са необходими следните неща: чуждоезикова среда и време. Времето за всеки е различно, но се приема, че след първите 10 дни вече мислим и говорим на чуждия език. Тоест трябват ни минимум 2 седмици, за да постигнем някакъв смислен резултат. Три или четири седмици вече дават сериозни положителни резултати. Всичко това обаче важи само при положение, че никой няма да ви разсейва и да ви говори на родния ви език. Разбира се, зависи и от текущото ви ниво.
Така че, ако желаете да постигнете сериозен резултат - бягайте от груповите пътувания. Там децата ще се свържат едно с друго, ще се търсят и ще си говорят на български вместо на английски, немски, френски .... език.
Със сигурност липсата на българска групичка няма да се отрази на забавленията - културната програма, спортовете, вечерните занимания, които са част от стандартните пакети на училищата, са си там, както и всички останали деца и приятелства, които ще създаде. berlin23
Избор на училище
Тук е важно да  подберете училище, което е изпробвано, с добро реноме, с добри отзиви в интернет и предлагащо високо ниво на обслужване. В обслужване всъщност влиза всичко - обучение, настаняване, храна, забавления, сигурност!!! Заложете на тиха и спокойна среда - по-малък град, лагер извън урбанизираните територии, близост до море, планина, езеро. Попитайте агенцията, която представлява училището в България - от колко години работят с него, имали ли са някакви проблеми, децата доволни ли се връщат. Опитайте се да разберете дали те са запознати със средата, която осигурява училището в чужбина, или то просто е едно от дългия им списък с имена. Питайте за образователната програма, за културната програма, за спортовете и за транспорта. ese4

Избор на курс/лагер
Много често големите чуждоезикови училища в Англия, Германия, Франция, Испания предлагат набор от езикови курсове или летни езикови лагери. Вие трябва да изберете най-подходящия за вашето дете. Тук трябва да съобразите интересите на детето (има лагери в градска среда, на море, на планина, до езеро или река), да прецените възможностите за транспорт до там - близост на летище, кои авиокомпании кацат там (има ли нискотарифни), има ли осигурен вариант за вземане/връщане на детето от/до летището. Разбира се времето на отиване (макар че лагерите са основно в периода на лятната ваканция), началните дати, и планиранта семейна почивка. Хубаво е да отидете в офиса на агенцията, която представлява съответното училище в България и да ги разпитате добре, да потърсите професионалния им съвет.
Избор на настаняване
Като цяло хората, изпращащи децата си на летен езиков лагер в чужбина, избират настаняване основно в лагера. Там (обикновено) са концентрирани и залите за обучение, и помещенията за спане, и мястото за хранене, и спортните съоръжения. Това позволява по-добър контрол, по-висока сигурност и по-лесен достъп на децата до всички забавления. Ходенията извън лагера обикновено са свързани с културната програма - екскурзии, посещения на музеи, разглеждане на забележителности или време за обиколка на магазините. Има обаче и сериозна група хора, които желаят детето им да бъде настанено в приемащо семейство. Това във всички случаи трябва да бъдат проверени и лицензирани семейства, в близост до училището и полагащи сериозни грижи за здравето и сигурността на децата. Неудобството при семейства идва от няколко аспекта - на първо място е необходимостта от пътуване до училището, на второ по-ограничения контакт с другите деца, на трето липсата на спортни съоръжения, басейни и др., и не на последно място - по-ограниченото меню. Заслужава си човек да се замисли над тези неща, когато прави своя избор. alicante8


Избор на варианти за пътуване

Обикновено до далечните места се пътува със самолет. Това е не само най-бързият вариант, но е смятан и за най-сигурен. Обаче не винаги е сред най-евтините. В този случай трябва да съберете информация за възможните полети, за летищата в близост до вас и за летищата в близост до лагера, за видовете авиокомпании и особено за това дали полетът е директен или с прекачване. Препоръчваме горещо директните полети. Особено за деца на възраст под 16 години!!! Вижте също така дали авиокомпанията предлага услугата за придружаване на непълнолетни и дали училището осигурява двупосочен трансфер до летището на кацане. Важни са и датите за пристигане и заминаване, тъй като понякога се налага да се предвидят допълнителни дни и нощувки в лагера, което променя цената. Преценете дали избраният от вас вариант за пътуване ще бъде удобен за детето или би му създал затруднения.
Разбира се съществуват и варианти за пътуване с автобус, влак или дори и със семеен автомобил, но те при всички случаи са доста по-дълги като времетраене, понякога и по-скъпи, а във всички случаи са свързани и с допълнителни проблеми или по-ниско ниво на сигурност. В тези случаи ви съветваме да организирате пътуването на детето заедно с някой възрастен придружител. Имайте предвид, че за да излезе детето от България е необходимо да има нотариално заверен документ от двамата родители. Това са основните моменти, на които трябва да обърнете внимание. Разбира се, важно е също каква медицинска застраховка ще сключите, колко джобни ще предоставите, каква свобода ще дадете на детето, какво е нивото му на владеене на чуждия език преди заминаването, в каква група ще се падне и други, но на база настоящата статия ще имате сериозна подготовка по отношение на най-съществените моменти, които трябва да обмислите. Винаги помнете, приоритетите трябва да бъдат в следния ред: сигурност на детето, здравословна среда, високо ниво на обучението и на забавленията. Или казано по друг начин - спокойни родители и весели деца. 
За всякакви въпроси по темата можете да ни потърсите на телефоните в сайта ни или да ни пишете на посочените имейл адреси.

Надяваме се, че сме ви били полезни!

Езикова школа АКЦЕНТ

Контакти

Езикова школа АКЦЕНТ
ул. Георги Бенковски 21
София, 1000
Email: info@accentschool.net
Tel: +359 2 983 42 28
Mobile: +359 888 59 16 05
Webiste: www.acentschool.net

Езикова школа АКЦЕНТ е специализирана в чуждоезиково обучение по английски, немски, френски, испански и италиански език за всички възрасти, както и български език за чужденци. От създаването си през 2002 г. школата е разработила собствена високоефективна методика и стандарти за работа, гарантиращи качеството на езиковото обучение.