Новини

Защо децата трябва да учат чужд език?

Защо децата трябва да учат чужд език?Ученето на чужд език от децата е предизвикателство както за тях, така и за родителите, които трябва да вземат няколко важни решения ...

Пред всички родители стои въпросът на каква възраст е най-подходящо детето им да започне да учи чужд език. Изучаването на английски, немски, френски или испански език още от ранна възраст отваря много врати пред вашите деца – те могат да се наслаждават на ползите от владеенето на друг език повече време и през целия си съзнателен живот. Знаейки друг език, децата опознават по-лесно чужди култури, имат по-добри възможности за образование и кариерно развитие, оценяват по-високо пътешествията в чужбина и могат да разберат по-добре как хората от други държави виждат света.

Научни изследвания доказват, че хората, които владеят два езика, имат по-добро умение за концентрация и извършване на повече от една дейност едновременно. Качество, което е високо ценено в днешния забързан начин на живот. Предполага се, че усилията, които полагаме, когато говорим на чужд език, карат мозъка ни да работи по-усилено, тъй като изисква увеличена доза концентрация и внимание.

Учените доказват също, че учениците, които изучават чужд език, се справят по-добре в училище и постигат по-добри резултати. Изчувайки чужд език, децата вече могат да виждат света и от друга перспектива. Двуезичните деца реагират на случващото се около тях по различен начин и гледат на него от различни гледни точки, като по този начин развиват критично мислене и креативност.

Ако преди години се е смятало, че ученето на чужд език в ранна възраст ще обърка децата, то нови изследвания показват, че децата, които учат чужд език, използват по-добре своя роден език. Освен това, малките деца, които изучават друг език, започват да четат по-рано от своите връстници. Нещо повече, с времето двуезичните деца идентифицират по-лесно граматически и пунктуационни грешки в своя роден език.

Всички сме чували, че малките деца “попиват всичко като гъби” и това наистина е вярно. Бебетата между 8 и 12 месеца започват да се фокусират повече върху звуците, които чуват в своя роден език и стават по-малко чувствителни към чуждите езици. Но ако им се говори на друг език по-често, те ще развият умението си да разграничават и чуждия език. На 7-8 г. децата имат способността да учат втори език, без да допускат сериозни граматически грешки, и да говорят с много добро произношение и без акцент. След това уменията им постепенно започват да отслабват.

Затова, ако искате детето ви да знае чужди езици, не бива да отлагате – колкото по-рано започне да изучава друг език, толкова по-лесно и бързо ще го усвоява. А веднъж научи ли един чужд език, много по-лесно ще научи и трети.

Как обаче да изберете подходящ езиков курс за вашето дете? Има няколко неща, които трябва да вземете предвид.

На първо място, трябва да прецените качеството на предлаганите езикови курсове. Важна е не само квалификацията на преподавателите, но и методите, които изпозлват, за да подхранят желанието за учене на вашето дете. Часове, които са скучни или имат твърде строга дисциплина, могат само да загубят интереса на детето ви към езика. Ако преподавателят е забавен, грижовен и подхожда със страст и ентусиазъм към работата си и учениците, тогава ползите за вашето дете ще са много повече. Вдъхновени и подкрепяни от своите преподаватели, те сами ще искат да научат повече и да постигат по-добри резултати. Нашият опит показва недвусмислено, че децата ходят с желание и усмивка на уроци по английски, когато преподавателяет е приветлив, забавен и усмихнат. Желанието за работа с деца и правилният подход са особено важни. Разбира се, това трябва да бъде комбинирано с професионализъм и задълбочени познания.

Друго, на което е добре да обърнете внимание, е учебната система. Дали тя е по-комуникативна, или набляга повече на граматическите обяснения? Разликата между двата подхода е, че граматическитя обръща повече внимание на правилната граматически употреба на езика. Този подход се фокусира върху повтарянето на едно граматическо правило, докато не бъде напълно усвоено. Докато комуникативният подход набляга повече върху употребата на езика в различни ситуации и за различни цели. Най-добре би било, ако учебната система съчетава и двата подхода, за да може научената граматика да бъде вкарана веднага в употреба.

При всички положения, учебната система трябва да бъде от реномиран издател, гарантираща качетво и првилен подход при избора и подреждането на новата лексика, граматика, текстове, упражнения за слушане, четене, писане и говорене. Добре планиранта учебна система поднася материал полесен начин и задържа вниманието и интереса на децата. Ние в Езикова школа АКЦЕНТ използваме учебни системи на водещи световни издателства като Oxfrod University Press и Cambridge. Съответно за немски език използваме учебни системи на Hueber.

HappyHouse1
SuperMinds2
Planetino1

Накрая, най-добрият ориентир при избора на подходящ курс за вашето дете е това от какво има нужда то самото. Разбира се, вие ще искате най-доброто за него и по много от всичко, което се предлага. Но когато избирате, е важно да знаете, че неговите нужди ще бъдат взети предвид, и че детето ще попадне в среда, в която може да доразвие силните си страни и да преодолее слабостите си.

Затова можете да посетите безплатни демонстранционни и преговорни часове, за да може детето да види обстановката и преподавателите, и самото то да прецени и да ви каже “Да, тук ми харесва”. График на безплатните преговорни часове, както и на часовете за целогодишните курсове за ученици в Езикова школа АКЦЕНТ можете да видите от тук:

График на целогодишните курсове по английски език:

График на целогодишните курсове по немски език за ученици:

Контакти

Езикова школа АКЦЕНТ
ул. Георги Бенковски 21
София, 1000
Email: info@accentschool.net
Tel: +359 2 983 42 28
Mobile: +359 888 59 16 05
Webiste: www.acentschool.net

Езикова школа АКЦЕНТ е специализирана в чуждоезиково обучение по английски, немски, френски, испански и италиански език за всички възрасти, както и български език за чужденци. От създаването си през 2002 г. школата е разработила собствена високоефективна методика и стандарти за работа, гарантиращи качеството на езиковото обучение.