Полезно

Езиковото обучение в училищата – проблеми, решения, идеи

Schoolchildren
Всъщност, идеята на статията е да покаже как може да се постигне успешно езиково обучение в държавните училища, както и да очертае основните проблеми, които пречат това да се случва в днешни дни.

 

Има няколко основни причини, училищата (и държавни, и частни) да изпитват сериозни затруднения при осигуряването на качествено езиково обучение. Те са следните:
1. Квалифицирани преподаватели – те са основният и най-важен фактор за постигането на успех. Квалификацията се изразява в подходящо образование, подходящ опит и умения за преподаване. Ние в Езикова школа АКЦЕНТ държим преподавателите ни да имат завършена езикова гимназия, завършена филология и опит в преподаването от поне няколко години.
teacher
Всичко това се проверява на специален изпит плюс провеждане на реален пробен час с курсисти.
При един скорошен разговор с директор на голямо училище в столицата обаче за мен беше огромна изненада да разбера, че при подбора на учителите там квалификацията въобще не се проверява, от една страна, а от друга, директорът в прав текст заяви, че това не е най-важното нещо за един учител.
За капак, той каза, че ако кандидатите за преподаватели имат дипломи, то той няма право да проверява знанията им!
А може ли всичко това да се направи по правилния начин? – Може, разбира се. И никак не е трудно. Просто трябва да се разработят критерии за кандидат-преподавателите по чужди езици, които да включват поне 3 компонента – образование (ценз), способност да преподава чуждия език (професионална компетенция), и способност за работа с деца/ученици. И всичко това да се проверява от комисия.
test
2. Еднакво входно ниво на обучаемите ...
Tова всъщност е един от особено важните компоненти, тъй като ако в една група или клас имате 3 или 4 различни нива на учениците, на кого точно ще преподавате? Дали на най-слабите, но тогава на останалите ще им бъде скучно и безполезно, дали на тези на средно ниво, защото тогава най-ниското ниво няма да разбира нищо, а по-високо ниво пак ще му бъде скучно и безполезно, или пък ще се фокусирате върху високото ниво, пренебрегвайки и жертвайки всички останали нива. Няма как да се получат нещата, ако всички курсисти не са с еднакво входно ниво. А това входно ниво се определя с тестове. Тестове като тези в нашия сайт. Или като други. И след това учениците трябва да се разделят на групи и да учат според нивото, което отговаря на знанията им, заедно с други точно като тях.

Можете да си направите бърз тест за определянето на нивото Ви от тук:
Дали може тестовете за ниво да се въведат в училищата? Никакъв проблем! Един онлайн езиков тест на АКЦЕНТ се прави за около 30 минути. Ние сме готови дори да дадем достъп на училищата, които желаят, до нашите тестове.
Само след това ще трябва да си променят графика на езиковите часове, така че децата от едно и също ниво да ходят в една и съща група. Толкова!!!

3. Добра учебна система
Добрата учебна система може и да звучи подразбиращо се, но всъщност реалността е доста по-изкривена от идеалното положение. Дали поради ценови съображения, дали поради недостатъчна квалификация на избиращите или пък ... поради намеса на някой със сериозни бизнес интереси. Това последното води до избор на некачествена учебна система, неподходяща за възрастовата група, с разхвърлян и нелогичен материал и често и на доста висока цена.
en booksРезултатът може да бъде трагичен... А за съжаление често това е положението в училищата в България. Всички знаят кои са добрите издателства на чуждоезикови учебници, както по английски, така и по немски, френски, италиански, испански и др. езици. И всички знаят кои са техните най-добри учебни системи ... но се избират други. Доста често за съжаление.
За да сме сигурни, че предлагаме най-доброто, ние в АКЦЕНТ работим с учебни системи на Oxford, Cambridge, Klett, Hueber, Cle International и др.
Може ли да се подобри и това? Ами може. При това много лесно – просто събирате десетина преподаватели по английски заедно и питате всеки един от тях кои са любимите им учебни системи и защо. Резултатите почти винаги се ограничават само до 2-3 системи. Най-добрите!

4. Достатъчен хорариум
Този елемент също е мнооого важен и също звучи самоподразбиращо се. Да, ама не! В нашите училища се залагат какви ли не хорариуми по чуждоезиково обучение – 4, 6 часа, 10 часа, че дори и 1,5 учебни часа седмично. Ей хора, с 1,5 учебни часа не само че не се учи език, ами и нищо не се прави. Някога, в езиковите гимназии се научаваше език само за една година, и то от абсолютно начинаещи. Да, но с хорариум 22 учебни часа седмично. Плюс езикова занималня, плюс трима преподаватели по английски/немски/френски ....
Which Language Should You Learn 1Така че, всичко под 6 часа седмично е недостатъчно, а под 4 часа седмично е крайно недостатъчно.
Ние в Езикова школа АКЦЕНТ имаме 3 типа курсове – интензивни, с хорариум от 22 учебни часа седмично, при които едно ниво се преподава за един месец, и вечерни и съботно-неделни, с хорариум от 10 учебни часа седмично, при които едно пълно ниво се научава за 3 месеца.
Хайде сега да си помислим, с хорариум 1,5 часа седмично колко време ще е необходимо на децата, за да вземат едно ниво по английски език?!
И как да подобрим това в държавните училища? За начало залагаме целта – ДЕЦАТА ДА НАУЧАТ ЕДНО ЦЯЛО НИВО ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА - примерно PRE-INTERMEDIATE. Тогава - ами на първо място с малко изчисления – примерно ако имате 10 урока в учебника и за всеки от тях ви трябват по 10 часа, за да се преподаде, стават общо 100 уч. часа. Ако е за голяма група – примерно 15 деца, тогава залагате по 15 часа, а ако децата са над 20 – 25, тогава по 18 – 20 часа. След това получената бройка часове се дели на учебните седмици – да речем 30. Или 180 : 30 = 6, т.е. трябват ни по 6 учебни часа английски на седмица, ако желаем да преподадем цялото ниво.
Така си гарантираме постигането на ясна и измерима цел. От всички. А ако са необходими някакви корекци, то те могат да се направят допълнително.
small group5. Малки групи
Малките групи уж пак трябва да се подразбират. Обаче в училищата, особено след въвеждането на т.нар. делегиран бюджет, класовете нарастнаха до около 28-30 деца. Да, но часовете не са нарастнали. И тогава, вниманието на учителя в определените 4 или 6 учебни часа, вместо да се концентрира върху по-малък брой ученици, трябва да се раздели върху 28–30. Съответно и часовете се разделят на толкова. Затова в Езикова школа АКЦЕНТ предпочитаме да работим в малки групи – до 8-9 обучаеми.

Това дали може да се постигне в училищата ? Ами да, може, просто трябват повече учители.

6. Желание
ЖЕЛАНИЕТО всъщност може да се разглежда от две страни – желание на учениците да учат, което се постига с интересни часове, с видим напредък, с качествено преподаване, с мотивиращ преподавател и желание на учителя. Последното се постига също с различни видове мотивация, но то трябва да идва и отвътре. И да води това с ентусиазъм, при това заразен ентусиазъм. Такъв, който да принуди и учителя, и учениците да постигат резултати.
success2
Желание в училищата да се случи нещо по-добро има. Както в учениците, така и в учителите. И то трябва да се насърчава всячески. Иначе училищата се превръщат просто в “паркинг за деца” ... колкото и грубо да звучи.
А тези, които нямат желание да постигат повече ... явно не са за там. Аз поне никак не бих искал такъв човек да преподава на децата ми! А Вие ?

Мисля, че има още много, което може да се каже и за материалната база, и за подбора на учениците, и за квалифицирането на преподавателите, и за мотивирането и за учебниците и за какво ли още не, но горните 6 причини са в основата на всичко.
Ако си подберете правилно преподавателите, ако им дадете подходяща учебна ситема, достатъчно часове, ученици, селектирани по ниво, и създадете в тях желание, то нещата се получават. Езиците се учат и са ни необходими на всички – и на малки, и на големи, и на учещи, и на работещи.
Вижте график на езиковите курсове на АКЦЕНТ от тук:

И да, на първо място е ЦЕЛТА – какво точно трябва да се постигне.
На следващо място е НАЧИНЪТ – как точно да се постигне целта – ресурси, график, време, бюджет ..
На трето място е ОЦЕНКАТА на изпълнението – Постигната ли е целта, ако ДА, то може ли повече и по-добре, а ако НЕ, то какви са причините? И какво може да се промени?
Малко прилича на PDCA / Plan Do Check Act/, и то съвсем неслучайно!!!
И на друго прилича – една английска поговорка казва “If you FAIL to PLAN, then you PLAN to FAIL!”

Контакти

Езикова школа АКЦЕНТ
ул. Георги Бенковски 21
София, 1000
Email: info@accentschool.net
Tel: +359 2 983 42 28
Mobile: +359 888 59 16 05
Webiste: www.acentschool.net

Езикова школа АКЦЕНТ е специализирана в чуждоезиково обучение по английски, немски, френски, испански и италиански език за всички възрасти, както и български език за чужденци. От създаването си през 2002 г. школата е разработила собствена високоефективна методика и стандарти за работа, гарантиращи качеството на езиковото обучение.